Publicerad 20-03-20

Ska du måla om huset i sommar – se till att ha det rent!

Målad träfasad med påväxt av mögel.

Måla om huset måste du göra med jämna mellanrum. För att se till att dessa mellanrum blir så långa som möjligt och att materialet i fasaderna mår så bra som möjligt är det viktigt att göra ett bra förarbete och att rengöra ytorna innan färgen läggs på.

Att ytan du målar är helt ren och fri från smuts, påväxt och andra partiklar är grunden för att få ett bra resultat.

– I teorin går det ju att måla på sanden i en sandlåda, men resultatet blir inte så hållbart, säger Peter Roos som ärexpert på mikrobiell växtlighet och sakkunnig inom byggnadsvård hos Jape.

– Det jag menar är att för att färgen ska fästa och för att byggnadsmaterialet därunder ska må bra ska ytan vara helt ren och steril då färgen läggs på. Då sitter den bättre och blir mer motståndskraftig.

Innan du börjar ska du först avdöda eventuell mikrobiell påväxt. Det gör du genom att applicera Grön-Fri eller Prick-Fri på väggen. Det sätter igång en kemisk process som avdödar alger, mögel och lavar.

– Sen måste du vänta minst en natt med att tvätta fasaden. Biociden som är den komponent i Grön-Fri och Prick-Fri som skapar den kemiska processen behöver tid på sig att verka. Det går inte att blanda avdödning med tvättmedel, då får den inte ligga på länge nog.

Tvättar gör du med Målningstvätt om det är en träfasad och Underhållstvätt om det är en mineralisk yta, så som puts eller tegel. De löser fett och smuts från väggen och skapar en lite matt yta som ger bättre vidhäftning för färgen.

– Tvättmedlet applicerar du genom att spruta med lågtrycksspruta och sedan borsta med en tvättborste nedifrån och upp. Den är skonsam mot väggen och du kommer åt i alla skrymslen och vrån.


Rengöring med Målningstvätt innan målning.

Det är viktigt att använda bra utrustning som är ämnat för ändamålet, annars kan resultatet bli undermåligt och du kan skada både huset och dig själv. Rätt sorts borste kommer att bespara dig mycket tid och kraft och ge ett bättre resultat.

– När du gått över en del av fasaden sköljer du av med vanligt vatten innan du påbörjar nästa. Tvättmedlet är naturligtvis biologiskt nedbrytbart och skonsamt mot väggarnas material. Ytor som är fuktkänsliga kan du med fördel tvätta med en trasa eller svamp och sedan torka rent med en annan fuktig trasa.

Sedan får du låta väggen torka ordentligt innan du målar. Under våren är luften torr och därmed torkar materialet snabbare och du kan sätta igång med själva målningen snabbare. Under sensommaren är luften fuktig och det tar längre tid.

– Jag rekommenderar att du använder en fuktmätare för att kontrollera. Det är omöjligt att ge svar på hur lång tid det tar för en vägg att torka, eftersom det beror på det mikro- och makroklimat som är på platsen, hur vädret och luftfuktigheten är och vilket håll ytan vetter åt.

När ytan sedan är torr kan du äntligen lägga på ny färg och se huset bli vackert igen. Gör du underhållstvätt på huset regelbundet, så kommer målningsarbetet bestå bättre och det behöver inte göras om lika snabbt igen.

Fakta: Tvätta andra ytor.
Du kan använda samma teknik och tvättmedel för att tvätta andra ytor utomhus i din trädgård som till exempel staket och murar. Tänk på att använda Underhållstvätt till ytor som är mineraliska.

Scrolla ner för att hitta närmaste butik eller för att hitta rätt produkt mm. 

Jape Produkter är ett Svenskt familjeföretag som i över 30 år har tillverkat och sålt produkter för att åtgärda fukt- och påväxtrelaterade problem.
Produkterna finns i butiker för färg- och byggfackhandeln över hela landet. Läs mer om Jape, produkterna och hitta närmaste butik på 
Jape.se

Läs fler artiklar

Hitta butik eller utförare

Relaterade produkter

Läs fler artiklar

Läs fler artiklar

Mer info

Mer info

VÅRA ÅTERFÖRSÄLJARE FINNS I HELA LANDET, KOLLA VART DIN NÄRMASTE BUTIK FINNS

VÅRA UTBILDADE GRÖN-FRI ENTREPRENÖRER UTFÖR JOBBET ÅT DIG

Relaterade produkter

Relaterade produkter

info@jape.se | www.jape.se | 0451-898 77