Publicerad 20-03-20

Så här får du rena och fina fasader – 5 steg till ett lyckat resultat

Svartmögel växer på de flesta fasader

Smuts, damm och fett landar på dina fasader, likaså sporer från mikrobiella växter. Den kombinationen gör att du får alger, lavar och mögelsvampar på väggarna. Genom att hålla dem rena så ser du till att minska möjligheterna för dessa växter att få näring och därmed skyddar du ditt hus från skador och dig själv från extra arbete. Här ger Peter Roos som är expert på mikrobiell växtlighet och sakkunnig inom byggnadsvård hos Jape tips om de fem steg du ska ta för att hålla väggarna rena och snygga

1. Avdöda påväxt – om det behövs
Innan du tvättar måste du se om det redan börjat växa på fasaderna, då måste du se till att avdöda detta, genom att applicera Grön-Fri eller Prick-Fri  Den typen av mikrobiell påväxt sitter hårt och behöver avdödas. Försöker du skrapa bort det eller spruta med en högtryckstvätt riskerar du att skada huset.

2. Välj ditt tvättmedel
Ska du måla om dina träfasader ska du använda Målningstvätt, det ger en mattad yta som ger bra vidhäftning för målarfärgen Annars ska du använda Underhållstvätt.  Det är ett biologiskt nedbrytbart tvättmedel som är skonsamt mot fasadens material, oavsett om det är puts, tegel eller trä. Tvättmedlet löser upp det fett som binder smutsen, och som också kan förse påväxten med näring.

3. Applicera Underhållstvätt
Medlet appliceras genom att du sprutar med en lågtrycksspruta på en begränsad yta av väggen. Därefter schamponerar du in medlet nedifrån och upp med en tvättborste. En bra tvättborste är mjuk och skonsam mot materialet och kommer åt i alla skrymslen och vrån.

4. Skölj av
Skölj sedan av tvättmedlet med rent vatten. Se till att du inte tvättar för stora ytor på en gång, Du ska hinna skölja bort medlet innan det hunnit torka in. Finns det ytor som är känsliga för vatten kan du applicera tvättmedlet med en trasa eller svamp och sedan torka bort det med en annan fuktig trasa.

5. Tvätta resten av ditt hem
Underhållstvätt är en universalprodukt som går att använda för att tvätta alla ytor som tål vatten – staket, mur, stenläggning och så vidare. Men Underhållstvätt går även använda för annat, så som utemöbler, trappräcken och alla andra ytor utomhus. Medlet är PH-neutralt och skonsamt mot både natur och de ytor som tvättas. Till trätrall rekommenderas dock Redo Trä-Rent  Den går också att använda på andra träytor, så som utemöbler, träräcken eller dörrar.

Scrolla ner för att läsa fler artiklar eller för att hitta rätt produkt. 

Jape Produkter är ett Svenskt familjeföretag som i över 30 år har tillverkat och sålt produkter för att åtgärda fukt- och påväxtrelaterade problem.
Produkterna finns i butiker för färg- och byggfackhandeln över hela landet. Läs mer om Jape, produkterna och hitta närmaste butik på 
Jape.se

Läs fler artiklar

Hitta butik eller utförare

Relaterade produkter

Läs fler artiklar

Läs fler artiklar

Mer info

Mer info

VÅRA ÅTERFÖRSÄLJARE FINNS I HELA LANDET, KOLLA VART DIN NÄRMASTE BUTIK FINNS

VÅRA UTBILDADE GRÖN-FRI ENTREPRENÖRER UTFÖR JOBBET ÅT DIG

Relaterade produkter

Relaterade produkter

info@jape.se | www.jape.se | 0451-898 77