Publicerad 20-03-20

Därför ska du helst undvika högtryckstvätten på huset

Svartmögel på en målad träfasad.

Högtryckstvätten har blivit en go-to-apparat för många husägare. Men att använda den på fel sätt på fel ställen kan ge allvarliga konsekvenser och medföra stora kostnader i nästa skede. Exempelvis ska du i princip aldrig använda den då du tvättar ditt hus om du inte har full koll på var och hur den ska användas.

Högtryckstvättarna i dag är otroligt effektiva. De har ett lågt vattenflöde, men ett mycket högt tryck. Det gör att fel använt kan vattnet skada det som ska tvättas rent.  

– En modern högtryckstvätt har naturligtvis reglage för styrkan, men de flesta verkar inte förstå det utan kör alltid på fullt blås. I sig är en högtryckstvätt en ganska bra och effektiv apparat men det är väldigt vanligt att man använder den på fel sätt, och då kan den vara rent skadlig för huset, säger Peter Roos expert på mikrobiell växtlighet och sakkunnig inom byggnadsvård hos Jape.

Peter Roos rekommenderar inte att man som privatperson använder en högtryckstvätt på sina fasader, tak eller trä och stenbeläggningar, när det finns så mycket effektivare och skonsammare metoder.

Målad träfasad där halva är behandlad med Prick-Fri och sedan rengjord med Underhållstvätt.

– Om du ändå gör det måste du veta vad du gör, arbeta med liten vinkel och se till att du aldrig sprutar åt ett håll som gör att vattnet far in på fel ställen.

Han förklarar att rätt använt kan en högtryckstvätt vara ett bra hjälpmedel, men du får sällan ett lika bra resultat på ditt hus som om du arbetar med kem och lågtryckspump och borste.

– Jämför med när du tvättar bilen. Då nöjer du dig ju inte med att spruta av den med en högtryckstvätt, utan där använder du både tvättmedel och svamp eller borste. Tänk då att du ska tvätta ett hus som kanske inte blivit rengjort på 15 år.

Peter Roos förklarar här de vanligaste scenarierna där en felaktigt använd högtryck kan vara skadlig.

Fasader
En fasad slutar oftast i en luftad takfot och det är i allmänhet luftat upp till nock. Det innebär att om du tvättar med en högtryckstvätt är risken överhängande att du sprutar in vatten i luftspalten och ger fuktskador inne i huset. Är det en träfasad med delar som är skadade eller ruttna kan du spruta sönder dem och då trycka in vatten i vindpappen. Blir den blöt måste du riva ner delar av din fasad och reparera för att isoleringen ska fungera som den ska.

Även på friska trähus eller hus med sten, puts eller tegel påverkas fasaderna. Om du tvättar med högtryckstvätt och gör det i för rak vinkel, vilket är ett

vanligt misstag hos privatpersoner, så finns det risk att du trycker in vatten i ytan. Den tar då längre tid på sig att torka upp. Fukt är en grundsten för påväxt i form av alger, lavar och mögel. Vill du använda en högtryckstvätt måste det ske med försiktighet. Arbeta med en snäv vinkel och kör inte med maximalt tryck.

Men för att få fasaderna rena på ett effektivare sätt ska du tvätta fasaderna med Grön-Fri, eller Prick-Fri för målade träfasader. Då dödar du påväxten utan att huset eller miljön skadas. Risken att fukt letar sig in i huset är obefintlig och genom att först avdöda påväxten, sedan tvätta rent och sist skölja av får du en ren fasad utan näring för ny påväxt. Du kommer då att kunna underhållstvätta med längre mellanrum.

Trätrall/altaner
Här är det mycket vanligt att man idag använder sin högtryckstvätt. Det som då kan ske, om man inte använder sin tvätt på rätt sätt, är att trallen, som ofta är gjord av ett spjälkigt träslag som furu eller lärk, får fiber- och flisresning. Det beror på att vattnet trycks ner i trallen och pressar upp flisorna. Trä består av själva träcellerna; lumen, och av lignin som är det lim som binder ihop träcellerna. Över tid bryts ligninet ner och när träcellerna utsätts för trycket från vattnet håller de inte emot utan reser sig. Om du tvättar med högtryckstvätt bör du därför slipa ytan efteråt för att riskfritt kunna gå barfota. Du bör också använda en terassborste för att lindra åverkan på träet.

Men om du istället väljer att tvätta med Redo Trä-Rent (efter att du avdödat med Prick-Fri om det finns påväxt) rengör du träet utan att skada det. Redo Trä-Rent har ett PH-värde på 13 vilket gör att det inte löser upp ligninet, så som de flesta av konkurrenternas tvättmedel, som har ett högre PH-värde.

Vill du läsa mer om hur du på ett effektivt och miljövänligt sätt kan hålla ditt hus rent och fritt från påväxt gör du det på www.jape.se

Scrolla ner för att hitta närmaste butik eller för att hitta rätt produkt mm. 

Jape Produkter är ett Svenskt familjeföretag som i över 30 år har tillverkat och sålt produkter för att åtgärda fukt- och påväxtrelaterade problem.
Produkterna finns i butiker för färg- och byggfackhandeln över hela landet. Läs mer om Jape, produkterna och hitta närmaste butik på 
Jape.se

Läs fler artiklar

Hitta butik eller utförare

Relaterade produkter

Det är lättare än du ...
Att det växer på ditt hustak kan du vara säker på. Därför är det viktigt med kontinuerligt underhåll.
Läs artikeln
Ska du måla om ...
Att få bort det som växer på fasaden på ditt hus kommer att förlänga livslängden i väggarna.
Läs artikeln
Så här får du rena ...
Smuts, damm och fett landar på dina fasader, likaså sporer från mikrobiella växter.
Läs artikeln
Föregående
Nästa

Våra återförsäljare finns i hela landet, Kolla vart din närmaste butik finns

Våra utbildade Grön-Fri entreprenörer utför jobbet åt dig

Läs fler artiklar

Läs fler artiklar

Mer info

Mer info

VÅRA ÅTERFÖRSÄLJARE FINNS I HELA LANDET, KOLLA VART DIN NÄRMASTE BUTIK FINNS

VÅRA UTBILDADE GRÖN-FRI ENTREPRENÖRER UTFÖR JOBBET ÅT DIG

Relaterade produkter

Relaterade produkter

info@jape.se | www.jape.se | 0451-898 77